Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: 2018.06.24. 21:10Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 
 Makovecz Imre nézetei a háztervezésről 
Szerző Üzenet
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.15. 21:57
Hozzászólások: 416
Tartózkodási hely: Csikszereda
Hozzászólás Makovecz Imre nézetei a háztervezésről
Makovecz írása a 2002. júniusi A mi otthonunk c. újságból.

-------------

Házépítés asszony nélkül?

Többször leírtam már, hogy családi ház tervezését csak akkor vállalom el ha nem csupán a férj, hanem az asszony is eljön megbeszélni a tervezett házat. Ennek több oka is van.

Az egyik: ha a feleség nem jönne el, otthon kifaggatja a férjét, aki garantáltan rosszul mondta el az igényeket. Ami fontos lett volna, nem kérdezte meg, s legközelebb kezdhetjük elölről, mindaddig, amíg el nem jön vele. Ha mégsem jön, a terv bizonyosan rossz lesz, és a legjobbat is elszánt ellenállás fogadja.

A másik ok, hogy tényleg az asszony tudja, érzi, birtokolja, rendezi, díszíti és tölti meg melegséggel az otthont.

Az asszonyok - hála Istennek - nem az országos építési szabályzat szerint gondolkodnak, mely leírja a belépő méreteit, a fogas, a villany- és a gázmérő helyét. Az asszonyok így kezdik: itt vagyunk mi - és a lakás közepére gondol, azt éli át; maga köré mutat -, itt a konyha, a kamra, itt tanulnak középen a gyerekek, hogy lássam, hogy tanulnak. Így veszi sorra a lakás helyiségeit. Átéli és birtokolja. Szemben a férfival, aki csak az építésre gondol, a kevés pénzre, a fellebbező szomszédra.

Valaha a hármas osztású parasztház is így épült fel. Közepén volt az asszony a kemencével, a főzőalkalmatossággal, volt ott egy fekvőhely is, a kemence alatt a kiscsibe a kotlóssal, volt előtte pitvar, egyik oldalon a tisztaszoba, a másik oldalon vagy még egy szoba, vagy a kamra. Közepe volt tehát a lakásnak. Ma is azt szorgalmazom, hogy legyen egy lakó-tér, és abból nyíljon a többi helyiség, hogy azonnal a családi élet közepébe lépjünk. A család igazi, szeretetteljes életformája ugyanis csak így valósulhat meg.

Az én szakmámban tehát nincs női egyenjogúság, a nők, az áldott nők, az anyák urak, a férj csak "cifra szolga".

Régi mondás, hogy a "ház három sarkát az asszony tartja, s csak egyet a férfi, de ha az az egy kidől, jaj az egész háznak".

Faggatni kell az asszonyokat az életről, ők tudják, ők adják, ők hordják ki a szívük alatt az életet. A mi dolgunk az, hogy alakot, kontúrt adjunk ennek az áldott életnek, de adjunk neki igazán alakot, biztonságot, hátteret a világ váratlan megpróbáltatásai ellen,hogy az élet,melyet asszonyainkra bíztak, megmaradjon.

_________________
Maresz

A lét megismerése a bátorságon és személyes áldozaton keresztül vezet, s ki kell lépnünk a megszokott komfortzónánkból, elõítéleteinkbõl, ennek érdekében.


2011.10.11. 10:58
Profil Honlap
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 1 hozzászólás ] 

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség