Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: 2019.05.23. 17:55Hozzászólás a témához  [ 4 hozzászólás ] 
 MEDITÁCIÓ 
Szerző Üzenet

Csatlakozott: 2012.07.15. 16:51
Hozzászólások: 15
Hozzászólás MEDITÁCIÓ
KEDVES MÁRIA!
Kb. egy fél éve nagyon foglalkoztat a helyes meditáció kialakításának módszere. Erről nem igazán találtam írást a fórumon. (Vagy csak
én voltam figyelmetlen)
Tudnál tanácsot adni, hogy érdemes elkezdeni meditálni egy teljesen újoncnak?
Esetleg valami jó könyvet ajánlani?
Köszönöm szépen.


2012.08.08. 12:55
Profil
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.15. 21:57
Hozzászólások: 418
Tartózkodási hely: Csikszereda
Hozzászólás Re: MEDITÁCIÓ
Kedves Porka,

A meditációt a lehető legegyszerűbb formájában gyakorlom.
Először relaxálok, ellazítom a testemet, a fejemtől kezdve a lábujjakig. Utána röviden ellenőrzöm, hogy mindenhol teljesen ellazult vagyok-e. Amennyiben feszült vagyok valahol, azt újra ellazítom.
Az ellazítást kezdetben könnyebb úgy megtanulni, hogy megfeszítjük rövid időre az adott izomcsoportot, aztán elengedjük.

Ez után, én személy szerint, valamilyen számomra kedves tájat képzelek el minél részletesebben fénnyel, illatokkall, érzetekkel és teszek egy két sétát ezeken a tájakon. Aránylag rövid ideig. Vagy a nevetés meditációt alkalmazom és magamban, hangtalanul nevetek, lehetőleg minél nagyobbat, és mindenfele kiterjedőbbet. Elképzelem, hogy minden egy nagy nevetés. Időnként elképzelek egy számomra megoldhatatlannak látszó problémát, azt figyelem és azon nevetek, és magamon is nevetek, amiért vagyok olyan szűklátókörű, hogy ezzel a problémával ennyire azonosulok és nem látok ki belőle, nem látom meg a humorát. (Ezt az egyik spirituális táborunkban tanultam meg.)

Ezután általában az Istentudatra, a Létezés forrására szoktam gondolni. Elképzelem, ahogy hangtalanul feltör, folyamatosan forr, szétárad mindenfele. Mindent betölt egy matt fehér színű, nyugodt békés szín és állapot. Átjár engem ez az állapot, egyre inkább beleolvadok ebben az állapotba, tulajdonképpen én vagyok ez az állapot. Ezt igyekszem átélni, minél mélyebben, s ebben az állapotban tartózkodni. Bevallom, szoktam figyelni a mély csendet, nyugalmat és békességet, elégedettséget.
Az egyik várandóságom alatt jobban szeretettem ennél, ha elképzeltem magam egy tápláló, fenntartó, szeretettel teli, fényes, aranysárgás mézfürdőben. :)
A legutóbbi várandóságom alatt sokszor adtam, érzetem hálát tudatosan a családomért meditációk elején a relaxáció után. Meg is volt az eredménye, mert sem hányinger tüneteknek, sem gyomorégésnek, sem más kellemetlenségnek még nyoma sem volt egész végig, a szülés alatt pedig könnyen tudtam koncentrálni a folyamatra, amely jóval fájdalom mentesebb volt, mint amire számítottam, amit vártam a korábbi szüléseim alapján. Ez utóbbit a rendszeresen gyakorolt (hála) meditációimnak is köszönhetem.

Befejezéskor van, hogy végzek néhány vizualizációs technikát, az éppen aktuális elérendő céljaimra. Végül pedig kinyitom a szemem a szemem és lassan megmozdítom valamely testrészem, s szépen nem kapkodva, visszatérek a mindennapi tudatállapotba.
Itt még fontos megjegyezni, hogy fontos a zavarmentes helyet biztosítani, engem legalábbis nagyon rosszul érint, ha valamilyen zaj, vagy valaki hirtelen megzavar. Néha jó, a halkan csengő jelzés is, legalábbis olyankor, amikor a meditációra korlátolt időnk van, félóra, óra.


Régebb volt idő, amikor segített a zene, vagy a vezetett meditáció. Pár éve volt egy vezetett meditációs kazettám is, amely egy mély, lassú női opera énekkel végződött. Nagyon szerettem.
A vezetett meditációknál meg kell nézni merre vezet, minél egyszerűbb és lényegre törőbb annál jobb, ahol túl sokat kószál az ember képzeletben, különböző szférákban, azokat nem szoktam használni és nem is szoktam ajánlani. Még a természeti képeket sem tartom szükségesnek a meditációs folyamatomban. Azért tartottam meg mégis, mert úgy láttam, ez bejáratódott nálam és így könnyebben tudok elmélyült állapotban jutni. Ilyen szempontból, jó ha kialakítasz magadnak egy módszert magadnak s azt ismétled rendszeresen. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem lehet változtatni rajta, vagy nem lehet váltogatni időnként.

A meditációs irodalmat illetően, bevallom, többet elolvastam, nem tudom melyiket tudnám ajánlani úgy mint biztos módszert erre. Pl. több szempontból tetszett legutóbb Baktay Ervin Yogáról szóló írása, mert sok fogalmat alapjaiban tisztázott, legalábbis a számomra, de persze mindennel ott sem tudtam egyetérteni. Egyelőre nem tudom mit ajánljak, de ha találok közben egy minden szempontból elfogadható tanulmányt, írást, felteszem ide.

_________________
Maresz

A lét megismerése a bátorságon és személyes áldozaton keresztül vezet, s ki kell lépnünk a megszokott komfortzónánkból, elõítéleteinkbõl, ennek érdekében.


2012.08.13. 00:29
Profil Honlap

Csatlakozott: 2012.07.15. 16:51
Hozzászólások: 15
Hozzászólás Re: MEDITÁCIÓ
Köszönöm a hasznos tanácsokat. Ki fogom próbálni , hisz skorpió sárkányfarokkal és kos lilithtel nem árt megtanulni meditálni nameg a pozitiv Plútóval a Skorpióban.:)
Eddig életem folyamán jógák után tudtam leginkább elmerülni a meditációban, de azok csak rövid ideig tartottak.


2012.08.14. 12:18
Profil

Csatlakozott: 2012.07.15. 16:51
Hozzászólások: 15
Hozzászólás Re: MEDITÁCIÓ
Többször esik szó arról, hogy emberek " rámeditálnak" egy-egy aktuális problémájukra. GOndolom ennek hasonló folyamata van, mint egy "normális " meditációnak, de pontosan mégsem értem. Ezért szeretném megkérdezni hogyan érdemes végezni ezt?
(Hallottam már pl. a bumeráng technikáról, amikor az ember lecsendesíti magát, belső önmagához fordulva feltesz egy kérdést, amire várja a választ. És az előbb utóbb megérkezik.)


2013.08.07. 15:36
Profil
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 4 hozzászólás ] 

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség